Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky |
|
Praha 20.12.2001 |
77 |
Šetření zdravotního stavu české populace (EUROHIS 2001)
Díl III.: Stravovací zásady
V šetření EUROHIS (Health Interview Surveys in Europe) byly testované otázky na stravovací zásady zařazeny do nástroje Využívání preventivní zdravotní péče. Správné stravovací návyky ovlivňují pozitivně zdravotní stav populace tím, že působí preventivně proti řadě onemocnění (např. kardiovaskulárních). Je myšlena správná výživa jak po stránce kvantitativní, tak po stránce kvalitativní. Naopak nesprávná výživa působí jako faktor negativně ovlivňující naše zdraví.
S vědomím, že v terénním testování bylo uskutečněno 512 rozhovorů, tj. nízký počet respondentů pro významnější závěry, uvádíme základní vyhodnocení otázek, které se týkají výživy.
Testované otázky na stravovací zásady byly orientovány na změnu návyků (směrem ke zdravé i nezdravé výživě) v posledních 3 letech. Své stravovací návyky během posledních 3 let celkově změnilo 38 % respondentů (42,4 % žen a 33,3 % mužů). Stravovací zvyklosti byly u respondentů, kteří změnili své návyky, posuzovány na základě konzumace určitých druhů jídel. Respondenti odpovídali, zda v současnosti jí určitý druh potravin spíše méně či spíše více. Následující tabulka ukazuje na podíl osob, které pozitivně změnili své stravovací zvyklosti (tzn. směrem ke zdravé výživě). Změna stravovacích návyků směrem ke zdravé výživě v naší populaci znamená: vcelku jíst spíše méně (snížení problému obezity), omezit tuky, maso, cukr, naopak zvýšit příjem zeleniny, ryb, těstovin, celozrnných produktů, apod.
Nejčastější pozitivní změnou, kterou respondenti uvedli, bylo snížení konzumace tuků - ženy v 80 % případů, muži téměř v 70 % a zvýšení konzumace ovoce a zeleniny - ženy v 82 % případů, muži cca v 70 %. Naopak nejméně často respondenti pozitivně změnili konzumaci olivového oleje - muži v 21 %, ženy v 26 %. U všech sledovaných druhů jídel své stravovací zásady směrem ke zdravé výživě změnily v posledních 3 letech více ženy než muži. Přibližně 46 % respondentů uvedlo, že celkově konzumují menší množství jídla než dříve.
2 respondenti (0,4 %) změnili své stravovací zásady směrem k nesprávné výživě, tzn. že sice změnili své návyky, ale ani jedna zásada z 12 možných nesměřovala ke zdravé výživě. Na základě tohoto nepatrného podílu negativních změn lze předpokládat, že česká populace v posledních letech směřuje k zásadám zdravé výživy.
Změna stravovacích zásad směrem ke zdravé výživě |
||
Stravovací zásada, kterou
v současnosti dodržují spíše méně či spíše více: |
Podíl osob s pozitivní změnou ve výživě (v
%) |
|
muži |
ženy |
|
Máslo a margarín (spíše méně) |
56,8 |
71,9 |
Olivový olej (spíše více) |
21,0 |
26,3 |
Tuky obecně (spíše méně) |
69,1 |
80,7 |
Maso, uzeniny (spíše méně) |
46,9 |
64,0 |
Ryby (spíše více) |
53,1 |
53,5 |
Ovoce, zelenina, saláty (spíše více) |
69,1 |
82,5 |
Celozrnné produkty (spíše více) |
50,6 |
68,4 |
Těstoviny (spíše více) |
39,5 |
46,5 |
Sůl (spíše méně) |
45,7 |
42,1 |
Cukr (spíše méně) |
53,1 |
54,4 |
Vejce (spíše méně) |
43,2 |
46,5 |
Množství jídla vcelku (spíše méně) |
44,4 |
46,5 |
V grafu je znázorněn průměrný počet změněných zásad směrem ke zdravé výživě, podle věku a pohlaví. Z celkového počtu 12 zásad jich ženy směrem ke zdravé výživě průměrně změnily a dodržovaly 6,9 a muži 5,9. Počet dodržovaných zásad správné výživy je u mužů ve věku do 30 let významně nižší než u mužů starších. (muži do 30 let dodržovali „jen“ 4 zásady, testováno ANOVA testem). U žen, pokud změnily své stravovací zvyklosti, nezáleží na věku - již v nižším věku dodržovaly vyšší počet návyků zdravé výživy (v průměru 6 až 7 z 12 možných).
Z hlediska vzdělání (respektive délky školní docházky) nebyly nalezeny významné rozdíly v počtu dodržovaných zásad zdravé výživy ani u mužů ani u žen. Tím se nepotvrdil předpoklad, že čím vyšší má člověk vzdělání, tím více si uvědomuje nutnost kvalitní a vyvážené stravy.
Souvislost počtu dodržovaných zásad zdravé výživy s dalšími socio-demografickými charakteristikami souboru nebyla významná.
Z testování otázek na změnu stravovacích návyků vyplynulo i několik problémů:
· Mezi respondenty, kteří nezměnili během posledních 3 let své stravovací návyky, mohli být i osoby dodržující pravidla zdravé výživy (někdy i ve vyšší míře, než ti, co uvedli změnu svých zásad). Tito respondenti však nebyli zařazeni do skupiny osob v současnosti dodržující některé ze zásad zdravé výživy.
· V jedné položce se společně vyskytují máslo (živočišný tuk) a margarín (rostlinný tuk) a ti respondenti, kteří přešli z živočišných tuků na rostlinné, těžko odpovídali. Podobně v další položce jsou společně maso a uzeniny a ti respondenti, kteří omezili spotřebu uzenin a zvýšili konzumaci bílého masa, také nevěděli jak na položenou otázku odpovědět.
· Odpovědi mohly být také zkresleny, když měl respondent dietu, byl vegetarián, apod.
Vypracovala: Mgr. Edita Matoušková